Dacă nu mi s-ar fi întâmplat și mie, probabil că aș fi găsit acest subiect oarecum neinteresant, însă realitatea este că nu doar marile agenții și corporații ale lumii sunt expuse atacurilor hackerilor, ci și omul de rând, care, adesea, depinde de serviciile unor giganți ai online-ului, precum Google, ce găzduiește căsuța e-mail a celor mai mulți dintre noi, informează playtech.ro.
Prima dată când m-am confruntat cu o astfel de situație s-a întâmplat în urmă cu câțiva ani, iar platforma de pe care mi-au fost furate datele de acces a fost Uplay, serviciul de gaming online al cunoscutului producător de jocuri Ubisoft. Și, nu, nu am fost avertizat. Pur și simplu, în momentul în care am dat să reiau un joc de unde îl lăsasem, am constatat cu mirare că întregul meniu al acestuia era în limba chineză. Mai mult, îl “terminasem“! Nu vreți să știți cât mi-a luat să dibuiesc opțiunea care a readus meniul la limba engleză. Am schimbat parola, am activat verificarea contului în doi pași și am reușit să adorm mai liniștit. Situații asemănătoare vor exista în continuare și în cazul multor alți utilizatori, iar partea și mai neplăcută e că s-ar putea ca ei să afle mai târziu decât am făcut-o eu, poate chiar niciodată. “Norocul“ meu, în cazul Uplay, a fost meniul în limba chineză. În cazuri mai recente, a fost chiar serviciul Apple de management al conturilor protejate cu parole, care m-a sfătuit prin intermediul propriului telefon să modific datele de acces la diverse platforme online, pe motiv că nu mai sunt doar ale mele.
Află din timp
Paza bună trece primejdia rea, așa că e bine să afli cât mai repede dacă unul sau mai multe conturi online ți-au fost compromise. Nu de alta, dar de la o adresă e-mail spartă, te poți trezi că nu mai ai bani pe cardul bancar.
Vizitatorii nepoftiți lasă adesea urme. Prin urmare, trebuie să fii atent, în primul rând, la accesări neautorizate sau suspecte (în cazul meu, cineva a încercat să se conecteze la unul dintre conturi tocmai din Cuba). Apoi, cu atâtea atacuri raportate în fiecare zi, nu ar strica nici să stai cu ochii pe site-urile de știri tech, cum ar fi Playtech.ro, ca să reacționezi imediat dacă există fie și cea mai mică șansă să fi fost afectat. Google Alert este iar un serviciu foarte util în a-ți furniza articole legate de cele mai importante conturi pe care le folosești.
Un alt pas pe care ar trebui să îl faci, de cum ai aflat că un atac implică unul dintre conturile tale, ar fi să verifici imediat site-ul Have I Been Pwned?, care conține o imensă arhivă cu raportări privind diverse atacuri si conturi compromise. Tot ce trebuie să faci este să-ți introduci adresa e-mail în câmpul dedicat acestei acțiuni, iar site-ul îți va spune dacă datele tale de acces la diverse platforme online au ajuns pe mâinile cui nu trebuie. Poate că nu au obținut decât adresa ta e-mail, dar e suficient să știi că s-a întâmplat doar asta. La fel, te poți înregistra pe site ca să primești alerte în cazul în care adresa e-mail îți va fi compromisă în viitor.