Facebook Twitter Instagram
    • Politic
    • Financiar
    • Sănătate
    • Sport
    • Tehnologie
    • Investigatie
    • Europa
    • US & Canada
    Facebook Twitter Instagram
    The People News The People News
    • Acasă
    • Politic
    • Financiar
    • Sănătate
    • Sport
    • Contact
    SUBSCRIBE
    The People News The People News
    Home»Financiar»Negocieri în WC. Inspector ANAF, nemulțumit de mita primită: „Whisky d-ăsta beam în anii ’90, acum beau altceva, mai rafinat. Asta crezi tu că e șpagă?”
    Financiar

    Negocieri în WC. Inspector ANAF, nemulțumit de mita primită: „Whisky d-ăsta beam în anii ’90, acum beau altceva, mai rafinat. Asta crezi tu că e șpagă?”

    Orjan Vlad-StefanBy Orjan Vlad-Stefan17 ianuarie 2022Niciun comentariu7 Mins Read
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Considerând o jignire o sticlă cu whisky oferită ca mită, un inspector ANAF din Constanța i-a impus unui om de afaceri un tarif clar pentru a scăpa de un eventual control de fond la societate: 5.000 de lei pentru fiecare funcționar din echipa de control. Cum contabilii i-au spus că totul este în ordine în firma lui, omul de afaceri a sesizat ofițerii anticorupție. 

    Doi funcționari din cadrul ANAF – Administrația Județeană a Finanțelor Publice Constanța au recunoscut că au luat mită în timpul unui control fiscal, însă au încercat să-și nuanțeze declarațiile, afirmând că nu au pretins, ci doar și-au manifestat disponibilitatea de a primi. Probele din dosar i-au contrazis, într-un final cei doi funcționari solicitând încheierea unor acorduri de recunoaștere a vinovăției cu DNA.  Punerea sub acuzare a celor doi funcționari ANAF, inspectorii Mihai Bușu și Stere Anagnoste, a venit în urma unui control inopinat efectuat la o societate de transport maritim din Constanța, al cărei director este omul de afaceri Zoltan Gabriel Gorun, administrator fiind fiica acestuia.  Pe 11 octombrie anul trecut, fiica unui om de afaceri din Constanța, Zoltan Gabriel Gorun, care era administratoarea firmei familiei, era convocată telefonic de către un inspector fiscal din cadrul ANAF cu privire la un control vizând declarația 394 – furnizori clienți. Întâlnirea cu echipa de control formată din doi inspectori ANAF a fost stabilită de femeie pentru 13 octombrie, ora 9, la punctul de lucru pe care societatea îl deținea în Basarabi. Având calitatea de director executiv al societății de transport maritim, Gorun a mers și el la întâlnire. Înainte de ajungerea la punctul de lucru, pe drum a oprit la un magazin din localitatea Valu lui Traian, de unde a cumpărat produse de protocol –  două sticle de whisky Teachers și gustări – pentru a le servi echipei de control, conform libertate.ro. 

    „Martorul a declarat că la un moment dat, inculpatul Bușu a început să reproșeze activitatea firmei, amenințând cu controlul de fond, afirmând: fata o să aibă tinichele de coadă toată viața și când s-o mărita va avea nevoie de cazier fiscal” – au precizat procurorii DNA. Negocierea șpăgii, în baie În timpul discuțiilor purtate la sediul firmei de contabilitate, inspectorul fiscal Mihai Bușu a făcut semn unuia dintre angajații firmei de contabilitate să îl însoțească în baie. „L-a tras ușor în baie și i-a spus că el nu pune botul la o sticlă de whisky și că poate ajuta societatea, dar trebuie să primească ceva. A indicat și suma, respectiv 4-5 mii de fiecare. I-a spus că el «ia doar de la noi», adică de la firma de contabilitate și nu de la ei, adică de la administratori. Inspectorul Bușu i-a spus că ajutorul va consta în închiderea inspecției fără a fi declanșat controlul de fond”, a declarat unul dintre martorii prezenți la întâlnire. 

    După plecarea inspectorilor ANAF, omul de afaceri Zoltan Gorun a fost anunțat de contabili că inspectorul Bușu le-a cerut să fie „atenți” cu echipa de control și să le pregătească câte două plicuri cu 5.000 de lei. Întrucât, în urma analizării situațiilor primite de la fosta contabilă, a constatat faptul că relațiile comerciale cu partenerii indicați sunt corect înregistrate, nefiind probleme din punct de vedere fiscal, martorul și fiica sa au hotărât să anunțe organele de cercetare penală, adresându-se DGA Constanța Acord de recunoaștere a vinovăției: În mediul de afaceri din Constanța se știa că inspectorul ANAF Mihai Bușu era unul dintre cei care cereau sume de bani pentru a închide ochii la nereguli, însă nimeni nu îndrăznea să-l reclame, au declarat martorii audiați de procurorii DNA.  Prinși cu banii în plicuri: „Nu era nicio supărare dacă nu se dădea nimic”  A doua zi, pe 19 octombrie, cei doi funcționari ANAF au venit  să continue activitatea de control, nebănuind că întâlnirea este monitorizată de DNA.  S-au întâlnit cu angajații firmei de contabilitate, iar persoana în care inspectorul Bușu avea încredere i-a întins cele două plicuri cu bani. „Hai mai întâi să ne uităm pe hârtii și după care avem tot timpul”, i-a replicat inspectorul Bușu. 

    La un moment dat, spre finalul întâlnirii, contabilul a scos plicurile din buzunar și le-a ridicat sus, întrebând ce face cu ele, iar inspectorul Bușu a cerut să le pună în dosar, referindu-se la un dosar în care se aflau acte contabile ale societății.   În birou, pe durata controlului, cei doi funcționari ANAF au avut o conduită „premeditat schimbătoare”, spun procurorii. La început au fost agresivi, apoi au adus în discuție faptul că doresc să ajute societatea, pentru ca în final să îl întrebe pe denunțător dacă este mulțumit. Când au ieșit din încăpere, cei doi inspectori au fost întâmpinați de ofițerii anticorupție. Cele două plicuri în care se aflau 8.000 de lei au fost găsite în dosarul cu documente, cu care funcționarii au plecat de la control.

    La audieri, atât Mihai Bușu, cât și Stere Anagnoste au recunoscut că au primit banii. Au susținut că nu au pretins sumele, ci doar au transmis reprezentanților societății controlate că dacă administratorul dorește „să dea ceva”, acceptă.  „Nu era nicio supărare dacă nu se dădea nimic”, a declarat Stere Anagnoste la audieri, subliniind că a luat dosarul în care se aflau plicurile cu bani din simplul motiv că era în fața sa.  Interziși în ANAF timp de doi ani Procurorii DNA le-au stabilit celor doi inspectori câte o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendare, interzicându-le dreptul de a mai profesa în cadrul ANAF timp de doi ani. Condamnarea inspectorului Stere Anagnoste a fost validată de Tribunalul Constanța pe 17 decembrie. Pe 25 ianuarie, judecătorii se vor pronunța și asupra acordului de recunoaștere prin care a fost stabilită pedeapsa inspectorului Bușu.

    Un inspector antifraudă a fost prins și la Buzău în timp ce lua șpagă în WC, nu din cauza autoritățile competente, ci din cauza unui flagrant organizat de doi jurnaliști și un comerciant de mărțișoare.

    Potrivit surselor noastre, inculpatul Costel Răucescu, inspector din cadrul Direcției Generale Antifraudă (DGAF) Constanța, a încasat în ultimii ani sume considerabile de bani, în baia unui cunoscut restaurant (cunoscut din pricina afacerilor dubioase și a spăgilor) din apropierea municipiului Buzău, la începutul lunii martie 2021. Inculpatul era cunoscut de comercianți, iar aceștia făceau glume între ei: ,,iar a venit cu colindul”. În timp ce inspectorul antifraudă Constanța își încasa banii de plugușor, polițiștii buzoieni își dădeau coate și întrebau subalternii ce să facă. De aceea în județul Buzău, inculpatul Răucescu Costel, era doar o tentaculă a unei caracatițe specializate în evaziune fiscală, dare și luare de mită.

    Față de inculpatul Răucescu Costel, la data de 12.03.2021, s-a dispus măsura controlului judiciar într-un dosar penal aflat pe rolul Serviciului Teritorial Ploiești, în care, față de inculpat, inspector antifraudă, se efectuează urmărirea penală sub aspectul infracțiunii de luare de mită.

    Măsura dispusă are în vedere faptul că, în exercitarea funcției, inculpatul ar fi pretins și primit suma de 500 lei de la o persoană fizică autorizată pentru a nu-i aplica o amendă contravențională pentru presupuse nereguli constatate la un control. Între obligațiile impuse prin măsura controlului judiciar figurează interdicția de a exercita funcția și cea de a nu părăsi tara, precum și obligația de a nu se apropia de anumite persoane menționate în ordonanță.

    Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

    Spre exemplu, potrivit unor surse neoficiale, fratele președintelui USR PLUS, Narcis Moraru, era un cunoscut colaborator al inspectorului antifraudă, deoarece deține un lanț de aparate de cafea în mun. Buzău.

    Potrivit presei locale, Narcis Moraru, fratele politicianului USRPLUS – Mihai Răzvan Moraru, este cunoscut drept un interlop cu acte în regulă și cu cazierul pătat. Acesta provine dintr-o lume care nu se dă înapoi de la fapte precum proxenetismul, înșelătoria și, mai grav, lipsirea de libertate.

    Este condamnat pentru proxenetism, fraudă financiară, are executări silite pentru datorii, iar prietenii săi susțin că nu are nimic pe numele lui, ci doar prin interpuși.

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Orjan Vlad-Stefan
    • Website

    Add A Comment

    Leave A Reply Cancel Reply

    Articole recente
    • Război Rusia – Ucraina, ziua 89. Rusia examinează planul de pace propus de Italia / Lituania vrea o coaliție navală pentru a ridica blocada Rusiei la Marea Neagră 23 mai 2022
    • Vladimir Putin, printre sutele de ruși care ar urma să fie interziși în Canada. Un nou proiect de lege vine să consolideze sancțiunile canadiene împotriva Rusiei 18 mai 2022
    • Tensiuni între Israel și Palestina după uciderea unei jurnaliste Al Jazeera. Armata israeliană nu este la primul atac împotriva reprezentanților presei 15 mai 2022
    • Cât crede NATO că va mai dura războiul din Ucraina. Moscova, tot mai nerăbdătoare 29 aprilie 2022
    • A început summit-ul extraordinar al NATO. Liderii statelor aliate promit decizii care pot schimba cursul războiului 24 martie 2022
    • Ruşii şi ucrainenii se acuză reciproc de minarea unor zone largi din Marea Neagră: Riscuri pentru navele comerciale 21 martie 2022
    • Black business in the mayor’s office Buzău. DNA is on the wire 20 martie 2022
    • Scene incredibile în Mamaia: un militar aflat în post a fost atacat de o persoană mascată, care i-a furat pistolul mitralieră și muniția 19 martie 2022
    • Precizări MApN, legate de o dronă care a intrat în spațiul aerian românesc, a trecut prin Ungaria și s-a prăbușit în Croația 11 martie 2022
    • Ipoteză șoc avansată de ruși: Avionul românesc MiG-21 prăbușit recent ar fi fost doborât de apărarea antiaeriană a Ucrainei 10 martie 2022

    Subscribe to Updates

    Get the latest sports news from SportsSite about soccer, football and tennis.

    Ultimele știri

    Război Rusia – Ucraina, ziua 89. Rusia examinează planul de pace propus de Italia / Lituania vrea o coaliție navală pentru a ridica blocada Rusiei la Marea Neagră

    23 mai 2022

    Vladimir Putin, printre sutele de ruși care ar urma să fie interziși în Canada. Un nou proiect de lege vine să consolideze sancțiunile canadiene împotriva Rusiei

    18 mai 2022

    Tensiuni între Israel și Palestina după uciderea unei jurnaliste Al Jazeera. Armata israeliană nu este la primul atac împotriva reprezentanților presei

    15 mai 2022

    Cât crede NATO că va mai dura războiul din Ucraina. Moscova, tot mai nerăbdătoare

    29 aprilie 2022

    La butoane sunt niște tineri. Luptăm contra curentului, încercând să deschidem ochi. Arma noastră e scrisul, care încă e în proces de șlefuire, de către profesorii universitari.
    Mergem în continuare pe direcția pe care ne-am propus-o, cu un singur scop: scoaterea adevărului la suprafață. Ne menținem loialitatea față de voi, iar dacă aveți ceva de spus suntem deschiși să vorbim cu dumneavostră.

    Conectează-te în rețeaua noastră

    Facebook Twitter Instagram YouTube

    Abonați-vă la noutăți

    Obțineți cele mai recente și importante știri

    © 2022 The People News. Toate drepturile rezervate SC STIRI DIN SURSE MEDIA SRL.
    • Acasă
    • Politic
    • Financiar
    • Sănătate
    • Tehnologie
    • Europa
    • US & Canada

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.