Companiile cu activitate în România, atât start-up-uri, IMM-uri, cât şi grupuri de firme sau multinaţionale, au la dispoziţie, pe finalul acestui an, finanţări nerambursabile de peste două miliarde de euro destinate investiţiilor directe, reprezentate fie prin finanţări europene, fie prin ajutor de stat, arată o analiză a REI Finance Advisors.
Anul 2021 a fost unul de tranziţie între cele două programe de finanţare europeană 2014 – 2020 şi 2021 – 2027, cu resurse ce au provenit, în cea mai mare parte, din realocări de fonduri ale axelor de finanţare mai vechi, dar şi un preambul de finanţări pentru exerciţiul următor de finanţare, care va pune la dispoziţia României circa 80 de miliarde de euro, conform unui comunicat al companiei remis, vineri, AGERPRES. Agricultura, sectorul de producţie sau domeniul construcţiilor sunt doar câteva dintre ramurile finanţabile în perioada următoare, cu alocări totale de peste două miliarde euro, în proiecte pentru care se poate obţine un sprijin nerambursabil cuprins între 50 şi 95% din valoarea investiţiei, arată analiza.
Comisia Europeană a anunţat zilele trecute disponibilitatea imediată de fonduri pentru finanţarea mai multor proiecte pentru investiţii, iar companiile interesate au la dispoziţie o serie de paliere de finanţare ce pot ajuta la dezvoltarea afacerilor. Acţiunea 4.1.1 „Investiţii în activităţi productive” este o axă de finanţare din REACT-EU, cu o alocare totală de 358 milioane euro, pentru care Comisia Europeană (CE) a validat deja bugetul pentru ţara noastră. Ghidul a fost în consultare până la sfârşitul lunii septembrie şi se aşteaptă Ghidului final la începutul lunii noiembrie, care va anunţa condiţiile finale şi data deschiderii sesiunii, cel mai probabil în prima parte a lunii decembrie, pe principiul „primul venit, primul servit”.